Wiele osób trwoży idea ostrych noży w
kuchni. To zwyczajna bzdura a także domowy zabobon.
Jestem w tysiącu procentach pewny, iż taki ktoś przenigdy nie miał w dłoniach profesjonalnego noża, np. kramer knives.
Podpatrzone na: pixababy.com
Jeśliby miał okazję
chwycić w rękę dzieło mistrzów kowalstwa, pochodzące z Japonii, po czym bez napięcia, pośpiechu i, co najważniejsze, uprzedzeń, krajał paręnaście minut,
rzekłby, że nie odda noża za żadne skarby. W kuchni, wbrew pozorom, czyhają rozliczne niebezpieczeństwa – pryskający olej, wrząca
woda, czy wywar, nagrzewające się garnki, ich uchwyty, tępe noże i bezmiar drugich utrudnień. Tępe noże to jedno z największych zagrożeń. Taki nóż łatwo jest mógł ześliznąć się z krajanego produktu, możemy się za jego sprawą potężnie pokaleczyć. Do cięcia tępym nożem potrzeba niesłychanie wiele siły, aby cokolwiek udało się ukroić, czy poszatkować.
Do tego dochodzi rzecz zdrowotna, o której niewielu myśli. Stępiony nóż nie będzie w stanie skroić konkretnego artykułu (mięsa, jarzyn, owoców, itd.) bez miażdżenia włókien, albo struktur mikrokomórek, w których zawarta jest kompletna esencja tego, co kroimy – soki, wartości odżywcze surowego półproduktu. Tępy nóż wyciska wręcz sok na deskę. A im sporzej go wydusi, tym mniej wartościowy będzie posiłek. Pionierskie noże dla mistrzów kuchni – jest to pierwsze, co nadchodzi na myśl podczas kontaktu z nożem Miyabi 5000mcd santoku.
Autor: Kare Design
Podpatrzone na: http://www.damnet.pl
Jednoczesne dbanie o porządek w domu oraz środowisko naturalne to powszechność dla większości Polaków. Konieczność segregacji śmieci choć z początku powodowało wiele istotnych zmian w codziennym postępowaniu przyjęło się bardzo dobrze.