Patelnia grillowa to takie naczynie, jakie każdy powinien posiadać w kuchni. Posiadają tę wartość, że można na niej przygotować dania bez tłuszczu.
Patelnie grillowe potrafią być z żeliwa, ze stali, lub aluminium, a każdy z tych typów jest w stanie posiadać różne powłoki wewnętrzne.
Autor: ビッグアップジャパン
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
Patelnia z żeliwa jest najbardziej trwała i najsolidniejsza ze wszystkich, a jej zakup to
inwestycja na dużo lat. Można na niej grillować w bardzo wysokich temperaturach, bez lęku o przypalanie dania. Dania z patelni grillowej posiadają lepszy smak. Te patelnie nadają się do użytku w piekarniku, nie poleca się natomiast ich mycia w zmywarce. Żeliwo nastręcza stosownej konserwacji, należałoby więc się stosować do zaleceń
producenta.
Zachęcamy Cię, abyś najechał na
hiperłącze do strony. Tam odkryjesz kolejne szalenie ciekawe treści na pokrewny temat do tego, który znalazłeś na tej witrynie.
Prawidłowe użycie i pielęgnacja patelni grillowej jest bardzo istotna, bowiem od tego jest zależna długość jej użytkowania. Patelnia stalowa skonstruowana jest z wysokiego gatunku stali nierdzewnej. Patelnia ze stali nagrzewa się powoli, ale jednakowo powoli ostyga,
dzięki temu potrawa
długo pozostaje gorąca. Większa część patelni grillowych ze stali nierdzewnej nadaje się do używania w piekarniku, można je myć w zmywarce. Patelnia grillowa z aluminium jest zdecydowanie najmniej trwała ze wszystkich rodzajów. Stworzona jest zazwyczaj z niskogatunkowego aluminium, przez co się odkształca i
przypala. Nie nadaje się do użytku w piekarniku, ani do mycia w zmywarce.
Patelnia grillowa tym odróżnia się od pozostałych, że posiada pofalowane dno, w jakim gromadzi się wytopiony tłuszcz, zamiast wsiąkać w mięso.