Które przyprawy zawierają w sobie tłuszcz i jak muszą być składowane?

Jedną z w najwyższym stopniu denerwujących spraw, jakie mogą spotkać nas w kuchni są rozsypujące się przyprawy. Te, które przez długi okres czasu zostają w paczkach, mogą stracić swe właściwości.




mieszkanie - marina
Autor: You Tube - Tomasz Szafarek
Podpatrzone na: http://www.flickr.com


To z kolei sprawia to, że potrawy, które przygotowujmy nie uzyskują dzięki nim swojego specyficznego smaku, który posiadać powinny.


Podsumowując, przyprawy muszą być przechowywane w odpowiednich pojemnikach. Wtedy będą utrzymywały swój aromat i wyjątkowy smak. Powinno się je zatem trzymać z dala od źródeł ciepła oraz nawet bezpośredniego oddziaływania promieni słonecznych. Z tego też powodu zwłaszcza takich przypraw jak cynamon czy też nawet pieprz, nie powinno się przechowywać na półkach nad kuchenką. Znacznie korzystniejszym pomysłem byłaby jakakolwiek sucha oraz ciemna szuflada lub komoda.

Kiedy będziesz szukać dodatkowych informacji na wątek omawiany w opisywanym poście, to wejdź tu (https://perfect-przeprowadzki.wroclaw.pl/przeprowadzki/wroclaw-brzeg.html) - z pewnością te artykuły także Cię zaciekawią!

Naturalnie same dodatki muszą być przechowywane także w pojemnikach na przyprawy. Dzięki takiemu rozwiązaniu byłyby one ściśle zamknięte, co będzie miało duży wpływ na ich smak. W sprzedaży występują różne typy pojemników. Różnią się kształtem, rozmiarem czy też materiałem, z którego były wyprodukowane.


Najlepszym wyjściem jest szklany pojemnik na przyprawy. Jest on bardzo szczelny, nie pochłania aromatów i ułatwia natychmiastową identyfikację zawartości. Po wymyciu tego pojemnika moglibyśmy natychmiast trzymać w nim zupełnie inną przyprawę. Do wyboru są również pojemniki drewniane oraz plastikowe. Obydwa mogłyby nadawać się do każdej aranżacji kuchni, jednak te z drewna mogą wchłaniać zapach.




Z tego też powodu jeden konkretny pojemnik powinien być wykorzystywany do magazynowania jednego konkretnego rodzaju przypraw. Co ciekawe, te przyprawy, które zawierają w swym składzie tłuszcz (czyli gałka muszkatołowa czy też gorczyca), muszą być przechowywane w opakowaniach wykonanych z tworzyw sztucznych.
22/12/04, 08:04:05
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.