Co wpływa na walory smakowe kawy oraz herbaty?

Kawa i herbata należą do bardzo popularnych napojów w Polsce. Wielu Polaków nie przeżyje dnia bez napicia się herbaty. Oba trunki są tak bardzo popularne, że ukuto pytanie: herbata czy kawa? Ma ono sugerować, że Polacy dzielą się na tych, którzy uwielbiają pić kawę oraz na tych, którzy wolą herbatę.


kawa i herbata
Autor: anokarina
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
Zanim pójdą w ruch dobre czajniki i kawiarki, trzeba poznać parę czynników, które mają wpływ na walory smakowe kawy i herbaty. Przy wybieraniu najlepszej herbaty, należy wziąć pod uwagę trzy fundamentalne aspekty jej wyboru.

Odczuwasz niedostateczną ilość informacji na ten temat? Przejdź na kolejną witrynę i tam czeka na Ciebie inne istotne opracowanie (https://www.inoffice.pl/) tej kwestii.

Pierwszym jest zakres podzielenia liści. Najlepsze liście to te, które są możliwie mało rozdrobnione czy nawet całe. Istnieją jednak odejścia od tej reguły, gdyż w niektórych rejonach Indii najbardziej przez smakoszy herbaty są poszukiwane herbaty bardzo rozdrobnione. Drugim aspektem może być okres dokonania zbiorów. Z reguły tak jest, że im liście są młodsze, to tym bardziej wartościowy napar. Które liście są najcenniejsze? Otóż pączek liściowy i dwa najmłodsze liście na danej gałązce.

czajnik elektryczny
Autor: Alper Çuğun
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
Tymczasem najlepszym momentem zebrania liści herbaty jest kwiecień, maj i czerwiec. Lipiec jest też dość dobry, ale sierpień już odpada. Ostatnim elementem jest sposób uprawiania. Najlepszy aromat posiadają te liście, którym zagwarantowano duże nasłonecznienie, chłodniejszy klimat i duże opady. Optymalne umiejscowienie jest na wysokości 2000 m n.p.m.


W przypadku kawy podobne uwarunkowania mają wpływ na jej smak. Również bardzo istotnym czynnikiem jest lokalizacja pochodzenia kawy. Bariści są zgodni, że kluczowym elementem dającym kawie najlepszy smak, jest okres zbioru kawy i jej metoda łuskania. Do jednych z najbardziej popularnych rodzajów kaw zalicza się mieszanki ciemno palonych ziaren z Ameryki Łacińskiej czy Azji. Są one o pełnym smaku z nutą karmelu, w kawiarniach z nich tworzy się popularne kawy cappuccino. Kawa arabica także jest dosyć w Polsce popularna. Baryści zachęcają do nie przyzwyczajanie się do jednego gatunku, lecz do nieustannego poszukiwania innych gatunków kawy. Dzięki temu odkryje się nietuzinkowe dotąd smaki, które mogą stać się ulubionymi. Na smak kawy ma również wpływ doprawianie aromatycznymi syropami czy sposób palenia. Jeśli chcesz się cieszyć pysznym smakiem kawy albo herbaty dobrze jest kupić odpowiedni sprzęt. Ja skorzystałam ostatnio z okazji i kupiłam na tej stronie - . Jestem nadal zadowolona.
22/07/16, 07:50:05
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.