Patelnie z żeliwa

Żeliwo, to uznany od wielu lat stop żelaza, węgla i różnych komponentów. Im więcej w żeliwie żelaza i węgla, tym wyższa jest jego wartość.


Żeliwne naczynia sterylizuje się w piaskowych modelach w bardzo dużych temperaturach.






jpg|L|W=151|ALT=patelnie żeliwne|TITLE=projektant]Żeliwne patelnie po wypalaniu są ręcznie polerowane i uszlachetniane. Żeliwne patelnie cechują się bardzo długim okresem użytkowania, pod warunkiem, że będą należycie stosowane i przechowywane.

Podobnie emocjonujące zagadnienia znajdują się w pokrewnym serwisie. Jeśli masz ochotę je zgłębić - zobacz pod linkiem materac 160x200 kokosowy, który jest tutaj.

Należy wiedzieć, że żeliwo nie jest wytrzymałe na upadki, za to jest odporne na zarysowania. Żeliwnych naczyń powinni stosować wszyscy, nawet uczuleniowcy. Żeliwne patelnie polecane są osobom z chorobami serca, czy chorobami krwi. Żeliwo pomaga w zachowaniu poprawnej ilości mikroelementów i żelaza w organizmie.


Stłuczone szkło
Autor: Sylvain Moreau
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
W sprzedaży jest sporo typów patelni żeliwnych. Naturalne, ekologiczne żeliwo impregnowane jest olejami roślinnymi, nie posiada powłoki emaliowanej. Kiedy smaży się na prawdziwym żeliwie, należy używać cokolwiek więcej tłuszczu. Naturalnego żeliwa nie wolno myć zmywać wodą z płynem, ponieważ przyswaja detergenty. Patelnie żeliwne powlekane glazurami mniej się utleniają i wymagają niewielu zabiegów pielęgnacyjnych. Porcelanowa, lub ceramiczna powłoka uniemożliwia przywieranie smażonych, duszonych, bądź pieczonych posiłków. Dzięki zastosowaniu osłonek osłabiających przywieranie, jest możliwość używać mniejszej ilości oleju, a to wpływa na kaloryczność potrawy.


Małe dzieci siedzące na polance
Autor: Travis Swan
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
Patelnie z kolorowego żeliwa wolno używać nie tylko do pieczenia i smażenia. Dlatego że patelnie te są bardzo estetyczne, gotową strawę jest możliwość podać w naczyniu na stół. Trzeba jedynie pamiętać, że jeżeli pieczemy w piekarniku w sporej temperaturze, trzeba zsunąć pokrywę, która może mieć rączkę z surowca syntetycznego.




Patelnie żeliwne wolno użytkować na każdych typach kuchenek.


Ażeby patelnia z kolorowego żeliwa zachowały przez lata własności nieprzywierające, wskazane jest, od czasu do czasu, przetrzeć je w środku papierowym ręcznikiem namoczonym olejem jadalnym. Patelnie z kolorowego żeliwa są całkowicie niewymagające. Trzymanie się paru prostych norm, to bardzo mały koszt w stosunku do tego, co produkt ten przekazuje.
23/04/09, 07:32:06
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.