Niejeden miłośnik gotowania zdaje sobie sprawę z tego, że w kuchni numerem jeden są noże. Z tego powodu powinny być najlepszej jakości - ostre niczym brzytwa oraz wytrzymałe niczym miecz.
Jeżeli jakiś nóż spełnia wymienione wyżej wymagania, to warto zapłacić za niego spore pieniądze.
"Nóż, to nóż, mała filozofia - najnormalniej w świecie ma być ostry." - słyszymy nieraz od mnóstwo osób, które prawda, pewnie niekiedy gotują, ale z pewnością się są miłośnikami smaków. Prawdziwego miłośnika gotowania lub kucharza rozpoznamy po tym, że najmocniej na świecie kocha swoje noże. Nikomu ich nie daje i pilnuje jak diamentu. Nie jest to dziwne zachowanie, gdyż świetne noże są drogie. Poza tym, każdy przyzwyczaja się do uchwytu i trudno pracuje mu się z nożem, który jest od kolegi. Opinia najbardziej cenionych kucharzy na świecie głosi, że bezkonkurencyjne są noże ze
stali damasceńskiej. Stal (sprawdź tutaj
wyroby ze stali nierdzewnej wrocław) ta była już znana w okresie średniowiecza i robione z niej
wtedy broń białą. Jest szczególnie wytrzymała, dlatego większość firm, które produkują z niej noże, zapewniają na nie długą gwarancję. Rękojeść zazwyczaj jest wykonana ze szlachetnego drewna, a
klinga z wielu warstw stali. Nakładanie jej jedna na drugą jest procesem długim i stosunkowo kosztownym. Teraz najwyższej jakości noże ze stali damasceńskiej produkują mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni.