Ogrodowe fajeczki rozświetlają wieczory

Ilekroć podziwiamy projekty duńskiej designerki, Pernille Vea, stałej współpracownicy marki MENU, tylekroć ujmuje nas jej niezwykły, projektancki instynkt. Vea potrafi okiełznać każdą materię, nawet tę najtwardszą i zdawałoby się, najbardziej oporną.

Pipe - świeczniki ogrodowe żeliwne
Autor: MENU
Podpatrzone na: www.smakprostoty.pl
Tym razem duńska projektantka skierowała uwagę na żeliwo, nadając mu niespotykaną, zupełnie dlań niecharakterystyczną, bo subtelną formę. Vea stworzyła linię świeczników ogrodowych Pipe, które można wbić w pień drzewa, by odmieniły delikatnym blaskiem świec ciepłe wieczory.

Świeczniki-fajeczki, których dwie odsłony proponuje duńska marka MENU (pomysł na dekorację tarasu), są, co jest tak znamienne dla projektów Vea, nadzwyczaj proste, ale i zmysłowe. Można osadzić w nich, wedle woli, tradycyjną, wysoką świecę, bądź niewielki tealight. Pernille Vea podpowiada, że świecznik można umieścić w szparze w drewnianym tarasie, można zabrać je na pomost, umieścić wszędzie tam, gdzie podłoże jest z jednej strony miękkie, z drugiej stabilne na tyle, by zachować w pionie żeliwny świecznik.

Po raz kolejny i na pewno nie ostatni, duńska designerka czaruje świat swoim talentem, pokazując, że można łączyć przedmioty i materie dotychczas od siebie bardzo odległe – fajki i żeliwo.


Sprawdź też

Diabeł tkwi w szczegółach

wnętrze restauracji
Autor: eyeliam
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
Lokal gastronomiczny to nie tylko budynek, jadło i kelnerzy, kucharze. To też klienci, aranżacja wnętrza i niezmiernie ważne menu. Nie chodzi tylko o sam zestaw potraw serwowanych przez kucharza, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Szanująca się restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być schludna i dobrze rozplanowana. To dwie podstawowe cechy. Jeśli to zalaminowany papier, to trzeba sprawdzać, czy folia nigdzie nie odchodzi. Jeśli to książeczka, to musimy obejrzeć każdą pod koniec dnia i sprawdzić czy nie zapodziały się wśród kartek jakieś okruchy. To bardzo ważne by menu było czyste, a co za tym idzie zachęcało do złożenia zamówienia. Istotne jest również to, by, co jakiś czas robić przegląd potraw i odrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeśli chcemy wprowadzić jakieś zmiany w menu pamiętajmy, że nie możemy tego zrobić ręcznie. Trzeba na nowo stworzyć całą kartę dań. Nie piszmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to nieestetyczne.
Autor: J. Gawlikowska, K. Wawrzyczek
19/09/09, 10:06:02
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.