Diabeł tkwi w szczegółach

Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, dania i obsługa. To również klienci, wystrój wnętrza i jakże ważne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw dań serwowanych przez szefa kuchni, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Porządna restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i przejrzysta. To dwie podstawowe cechy. Jeżeli nawet jest to zafoliowana kartka, to musimy sprawdzić, czy folia nigdzie nie odchodzi.
Jeżeli to książeczka, to trzeba obejrzeć każdą pod koniec dnia i sprawdzić czy nie zapodziały się wśród kartek jakieś okruchy. To bardzo ważne by menu było czyste, a co za tym idzie zachęcało do złożenia zamówienia. Istotne jest też to, by, co jakiś czas robić przegląd dań i odrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeżeli mamy ochotę zaprowadzić jakieś zmiany w karcie potraw pamiętajmy, że nie możemy tego zrobić ręcznie. Trzeba na nowo stworzyć karty menu restauracji od Decorest. Nie dopisujmy nic i nie skreślajmy odręcznie, bo to bardzo brzydko wygląda.
Przyprawniki do soli i pieprzu
Autor: amyshuff
Podpatrzone na: http://www.flickr.com


Sprawdź też

W jaki sposób bardzo użyteczne mogą być suszarki do rąk na przykład na stacjach benzynowych?

suszarka do rąk
Autor: Lorenzo Massacci
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
W Polsce często widuje się je w wielu publicznych toaletach, na przykład w restauracjach czy na stacjach autobusowych czy na CPN-ach.


Na stolikach w lokalach gastronomicznych często możemy zauważyć serwetki serwetki do decoupage w gorszym lub bardziej udanym serwetniku oraz przyprawy, które często ustawione są tak jakby ktoś je tam zostawił dawno temu i zapomniał je uzupełniać i myć. Jeżeli chcielibyśmy by nasz restauracja przyciągała klientów warto zadbać o wszystkie szczegóły między innymi o przyprawniki. Jeśli dostajemy od dystrybutora jakiś produktów przyprawniki i dodatkowo jeszcze serwetniki, to dobrze by na każdym stoliku były takie same zestawy. A najlepszym rozwiązaniem jest kupno takich samych przyprawników i serwetników na każdy stolik w jakimś pasującym do lokalu kolorze bez zbędnych liter reklamujących jakiś koncern, -> zobacz przykłady. Zadbajmy o to, żeby miejsce, do którego wchodzi głodny człowiek rzeczywiście przyciągało nie tylko pysznymi jedzeniem, ale też pięknym wystrojem. Postarajmy się, żeby wszyscy wchodzący do naszego lokalu czuli się dobrze już od chwili przekroczenia progu. Szczegóły robią całość restauracji, więc pamiętajmy, że dobry przyprawnik to nie tylko sól i pieprz, a również oliwa lub inna orientalna przyprawa, która będzie pasowała do atmosfery lokalu i podawanych w nim dań.
22/03/17, 07:04:05
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.