Wśród cieszących się popularnością sposobów na wykończenie wnętrz są obecnie fototapety. Popularne były około trzydziestu lat temu. Następnie na długi czas zniknęły. Dzisiaj znowu przeżywają swój ogromny renesans. Fototapety przykleja się aktualnie nie tylko w salonie czy sypialni, ale również w pomieszczeniu kuchennym. Wszystko za sprawą nowoczesnych materiałów, które idealnie tolerują dużą wilgotność powietrza i dużą temperaturę. Na co jednak kierować swoją uwagę, chcąc zakupić odpowiednią fototapetę do kuchni?
Czy na pewno można je umieszczać w pomieszczeniu kuchennym?
Autor: You Tube - Tomasz Szafarek
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
Barwna farba, tapeta albo może foto tapeta? Nie wiecie w jaki sposób udekorować ścianę za kanapą? Sprawdźcie nasze propozycje. Urządzając salon warto wyeksponować w nim jedną ze ścian.
Autor: Nemossos
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
Przede wszystkim trzeba kierować się rodzajem materiału, z którego wykonana została tapeta. Na sklepowych półkach znajdziemy przede wszystkim te winylowe, foliowe oraz lateksowe. Różnicuje je nie tylko kwota, którą trzeba za nie zapłacić, ale również trwałość oraz odporność na działanie określonych czynników. Wybierając tapetę, koniecznie trzeba także pamiętać o walorach estetycznych. Musi ona być dopasowana do
stylu kuchni, komponować się z jej wystrojem - . Tylko wtedy z jej udziałem uda się wyczarować naprawdę ładną aranżację, która wzbudzać będzie zachwyt gości.
Aktualnie fototapety do kuchni laminowane to najbardziej trwały rodzaj fototapety na jaki możemy się zdecydować. Produkuje są ją na specjalnym podłożu lateksowym. To właśnie dzięki temu idealnie znosi ona nawet wieloletnie użytkowanie. Bez obaw o jej stronę wizualną można ją myć i szorować, używając do tego celu naprawdę silnych środków czyszczących. W pomieszczeniu kuchennym sprawdzi się więc świetnie. Nawet jeśli pokryją ją tłuste plamy, możliwe będzie ich usunięcie. Bez obaw można umieszczać ją nad szafkami roboczymi. Nie zmienia
koloru pod wpływem działania promieni słonecznych i tłuszczu, który w pomieszczeniu kuchennym jest przecież na stałe obecny.