W jaki sposób dobrać najlepszy sprzęt AGD do zabudowy w kuchni?

Wybrać niezawodny sprzęt agd do zabudowy to czasami prawdziwa zagadka. Przed kupnem ważne jest dogłębne poznanie własnych potrzeb i możliwości. Ważne aby sprzęt agd do zabudowy był przemyślanym zakupem, żeby służył Ci przez lata.


Sprzęt AGD
Autor: Mebel Rust
Podpatrzone na: Mebel Rust
W dzisiejszych czasach okap to nieodłączny element wyposażenia kuchni, podobnie jak chłodziarka czy piekarnik. Przede wszystkim musi być nie tylko dobrze zainstalowany, ale i dobrany. Na rynku jest mnóstwo ofert producentów krajowych jak i zagranicznych. Urządzenia takie jak okapy wykonane są z różnych tworzyw, dostępne w różnych barwach i kształtach.

Okap może spełniać funkcję pochłaniacza lub wyciągu. Jako pochłaniacz nie jest podłączony do kanału wentylacyjnego, pracuje wtedy w systemie zamkniętym. Wówczas zasysane powietrze przechodzi przez system filtrów zatrzymujących tłuszcze i substancje zapachowe, po czym już czyste powietrze wydmuchiwane jest znowu do kuchni. Okap może również pracować jako wyciąg. Jest wtedy podłączony do kanału wentylacyjnego. Ważne, że aby okap spełniał swoje zadanie, powinniśmy do pomieszczenia wprowadzić wystarczającą ilość świeżego powietrza. Z reguły wystarczy otworzenie okna lub drzwi.

Podsumowując każdy okap, może pracować zarówno jako pochłaniacz lub jako wyciąg. W jaki sposób będzie zainstalowany, zależy to od Twoich własnych potrzeb i technicznych możliwości. Podjęcie decyzji o wyborze nowej chłodziarki do zabudowy powinna być dokładnie przemyślana.

Autor: Zelmer
Lodówka to sprzęt, który ma nam służyć wiele lat a więc decyzja o wyborze konkretnego modelu lodówki nie powinna być przypadkowa. Z początku należy sobie odpowiedzieć na kilka podstawowych pytań. Najważniejsze z nich to jak wiele osób będzie używało lodówki oraz ile masz miejsca w kuchni na nową lodówkę.

Opublikowany artykuł Ci się podoba? To odkryj www (https://www.emanta.pl/), a odnajdziesz większą ilość zbliżonych tematycznie informacji, które także będą ciekawe.

Również ważny jest tryb życia jaki użytkownicy prowadzą. Ważne jest czy jadają w domu czy też poza domem. Nie ma sensu kupować dużej chłodziarko-zamrażarki do małego aneksu kuchennego, którego używają tylko dwie osoby. Aczkolwiek dla wieloosobowej rodziny malutka lodówka bez zamrażalnika to zdecydowanie za mało.

Jedne z najważniejszych rzeczy na które powinnaś zwrócić uwagę przy wyborze lodówki to: pojemność, klasa energetyczna, funkcja oddzielnych agregatów, funkcja non frost, automatyczne odszranianie i funkcja automatycznego odszraniania, klasa oraz zdolność zamrażania, panel do sterowania na zewnątrz, wymiary chłodziarki i inne funkcje dodatkowe.

Jeśli nie znosisz widoku sterty brudnych naczyń a ręczne zmywanie jest dla Ciebie czasochłonną udręką i przy tym zależy Ci na mniejszym zużyciu wody i energii, zakup taki jak zmywarka do zabudowy to słuszna decyzja.

Dobra zmywarka to nie są zmarnowane pieniądze, a wręcz przeciwnie - spora oszczędność energii, wody, a co najważniejsze naszego czasu. Zmywarka jest dobrą inwestycją pieniędzy, które zwrócą się bardzo szybko w postaci zmniejszonych rachunków za wodę i prąd. Dużo mniejsze zużycie wody niż w trakcie ręcznego zmywania, w związku z tym mniejsze zużycie prądu. Nie wspominając już o oszczędności czasu, który można przeznaczyć na znacznie bardziej pożyteczne zajęcia niż zmywanie naczyń w kuchni.

Autor: Mastercook
Sprzęty takie jak kuchenka do zabudowy oraz płyta kuchenna stały się coraz częściej kupowane. Kuchnie elektryczne do zabudowy można stosować w domach czy mieszkaniach, gdzie nie ma instalacji gazowej. Zyskują one swych zwolenników również dzięki różnorodnym funkcjom, jakie mają w wyposażeniu, a również dlatego, że są bardziej estetyczne i łatwiejsze w utrzymaniu niż kuchnie gazowe. Uważa się, że koszty przy używaniu kuchni elektrycznej są większe niż rachunki w przypadku kuchni gazowej. Generalnie tak jest, jednak, jeżeli kupi się odpowiednie urządzenie i przestrzega się zasad jego użytkowania, różnica ta staje się prawie niewidoczna.

Piekarnik elektryczny daje dużo więcej możliwości jak piekarnik gazowy. Firmy wyposażają piekarniki w wiele funkcji, na które trzeba zwrócić uwagę przy zakupie kuchni. Najważniejsze funkcje piekarników elektrycznych to: grzałka dolna, grzałka górna. Obecność grzałki dolnej i górnej to funkcja pozwalająca na najbardziej tradycyjną metodę pieczenia. Piekarnik z taką funkcją nagrzewa się zarówno z dołu, jak również od góry, pozwalając na równomierne pieczenie chleba, ciast czy wielu potraw. Ważną funkcją jest termoobieg tzn. równomierna cyrkulacja gorącego powietrza. Piekarnik może dodatkowe funkcje jak opiekacz, grill - ma możliwość opiekania i grillowania potraw takich jak ryby, mięso czy kiełbaski. Wyśmienicie sprawdza się także podczas robienia tostów i zapiekanek, jak również w fazie końcowej pieczenia na przykład pizzy. Opiekacz można ustawiać w połączeniu z grzałką górną, co przyspiesza pieczenie. Podczas zakupu kuchni elektrycznej należy zwrócić uwagę również na ochronę przed dziećmi. Prawie każdy model ma podwójną lub potrójną szybę w drzwiczkach, sprawia to, że ich zewnętrzna strona nie nagrzewa się zbytnio. Na rynku znajdziesz również urządzenia ze specjalną blokada przed dziećmi która uniemożliwia otwarcie drzwiczek. Może to być specjalna dźwignia lub odpowiedni sposób usytuowania rączki.

Minimalizm w kuchni
Autor: Franke
Podpatrzone na: Franke
Przy wyborze takim jak płyta ceramiczna lub płyta indukcyjna mamy wiele możliwości. Stoi przed nami kolejne podjęcie sporej decyzji.

W kuchniach gazowo – elektrycznych płyta jest zazwyczaj tradycyjną płytą gazową, tak więc posiada jej wszystkie cechy. W przypadku płyt mieszanych gdzie jeden lub dwa palniki są zamienione na pola elektryczne, które mogą być ceramiczne lub żeliwne. Jest to dosyć wygodne rozwiązanie. Pozwala to na gotowanie zarówno na gazie jak również na płycie elektrycznej i zapobiega problemom z przygotowaniem posiłku, jeśli jedno ze źródeł zasilania zostanie odcięte, na przykład podczas awarii.

Płyty elektryczne są zazwyczaj płytami ceramicznymi, niezwykle rzadko zdarzają się płyty żeliwne, które powoli wychodzą już z użycia w kuchniach. Gotując na płytach ceramicznych należy przestrzegać podstawowych zasad, a mianowicie dobrać zawsze rozmiar naczynia do wielkości palnikai także używać naczyń z płaskim dnem. Można również wyłączać pole grzewcze chwilę przed końcem gotowania, gdyż utrzyma ono swą wysoką temperaturę. Stosowanie się do powyższych wskazówek pozwoli na bardziej oszczędne użytkowanie kuchni.

Sprawdź również na Serwisie North.pl
23/06/20, 09:14:32
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.