Autor: eyeliam
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, dania i kelnerzy, kucharze. To też klienci, aranżacja wnętrza i niezmiernie ważne
menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw dań serwowanych przez szefa kuchni, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Renomowana restauracja ma profesjonalną
karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i dobrze rozplanowana. To dwie najważniejsze cechy. Jeżeli nawet jest to zalaminowany papier, to trzeba sprawdzać, czy folia nigdzie się nie odkleja. Jeżeli to książeczka, to należy przejrzeć każdą pod koniec dnia i sprawdzić czy nie znalazły się między kartkami jakieś resztki jedzenia. To niezmiernie istotne żeby menu było czyste, a co za tym idzie chciało się złożyć zamówienie. Ważne jest też to, by, co jakiś czas robić przegląd dań i wyrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeśli mamy ochotę zaprowadzić jakieś zmiany w karcie potraw nie zapominajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Trzeba na nowo wydrukować kartę dań. Nie dopisujmy nic i nie przekreślajmy odręcznie, bo to bywa kompromitujące.